Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego zaprasza na wykład dr hab. Jarosława Dumanowskiego, prof. UMK pt. „Historia od kuchni”
5 października 2024 r. (sobota)
godz. 14:00
Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego
(gmach Biblioteki Głównej Uniwersytetu Opolskiego)
II piętro, sala 231
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (ur. 1967) – historyk, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, specjalizuje się w historii jedzenia. Dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na UMK, pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” („Polskie Zabytki Kulinarne”) wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (ukazało się w niej dziewięć tomów staropolskich książek kucharskich, traktatów dietetycznych i innych). Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator wydarzeń historyczno-kulinarnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Współautor scenariusza, prowadzący i główny konsultant serialu dokumentalnego Historia kuchni polskiej, zrealizowanego na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Filmoteki Narodowej – Instytutu Audiowizualnego. Stare receptury sprzed wieków zamieszcza na fanpage’u „Kuchnia staropolska” na Facebooku, ma także kanał na „Kuchnia bardzo staropolska” na YouTubie.
Instytut Historii
ul. Strzelców Bytomskich 2
45-084 Opole
tel. +48 77 401 61 80
e-mail: insthist@uni.opole.pl
Uniwersytet Opolski
ul. Kopernika 11a
45-040 Opole
Rektorat
tel.: 77 541 59 03
Biuro Kanclerza
tel.: 77 541 60 70
NIP: 754-000-71-79
Regon: 000001382